Organisering midsommar

Midsommarfirandet arrangeras av och för medlemmarna i föreningen och deras familjer, där andra är välkomna att delta.  

Tomterna delas in i tre grupper som vart tredje år får frågan om att vara med och arrangera midsommarfirandet.

All medverkan i arrangemangen sker på ideell basis, är frivilligt och ska bygga på att man tycker det är kul att vara med.

Det är gruppen som arrangerar firandet som också bestämmer vilka aktiviteter som ska genomföras.

Beskrivningar midsommaraktiviteter

Organisering av midsommarfirande
Styrelsen kontaktar den grupp som står på tur för kommande års midsommarfirande och om det är någon som vill vara samordnare för arrangemanget. Samordnaren kontaktar därefter medlemmarna i gruppen via mejl om man vill vara med och arrangera midsommarfirandet. Ett första planeringsmöte brukar ske i samband med ordinarie höstarbetsdag. Finns det inte tillräckligt med resurser i den egna gruppen kan styrelsen hjälpa till med en förfrågan till alla medlemmar om att frivilligt hjälpa till. 

Enligt traditionen inleds firandet dagtid med dans kring midsommarstången. Aktiviteter som kan bli aktuella under dagen är till exempel café, fiskdamm, chokladhjul, pilkastning, spikislagning och lotterier för vuxna och barn. Gruppen bestämmer vilka aktiviteter som ska genomföras, om man vill lägga till nya samt antalet lotterier och vilka vinster som ska gälla.

Medverkan kan ske på olika sätt, till exempel att man har hand om en aktivitet helt själv eller att man delar på arbetet med andra. Exempel på delat arbete kan vara att någon köper in priser till en aktivitet, någon hjälper till att plocka fram och ställa undan, och att någon håller i aktiviteten under själva firandet.

En uppgift som ingår i förberedelsearbetet är att fixa med att midsommarstången kommer på plats. Allt förberedelsearbete görs kvällen innan midsommarafton. 

Gruppen bestämmer om det ska vara en kvällsaktivitet med dans/disko. Om aktiviteten inte kan genomföras av gruppen (utrustning/diskjockey, med mera) kan frågan ställas till övriga medlemmar om intresse finns att genomföra det. De som anordnar kvällsaktivitet ska också svara för att ordningen på området hålls, till exempel genom att det finns flera vuxna på plats under kvällen.

Gruppen som arrangerar står själva för samtliga utlägg för café, lotterier, hyra av utrustning etcetera och som ansvarar för att arrangemanget bär sina egna kostnader så att medverkande kan ersättas för sina utlägg. Målsättning bör även vara att ett visst överskott ska uppnås som senare kan användas till en efterfest för de som deltagit i arbetet.

Om det blir ett större överskott kan det till exempel finansiera ett inköp som skänks som en gåva till föreningen.